Markoperationens fyra zoner

Krigets fyra zoner 030602 [Converted]Krig är inte bara kaos. Markoperationen består av fyra olika faser. De är sammanvävda i tid och rum, men är så olika att den befälhavare som inte inser detta hamnar i svårigheter. En pansarkil understödd av flyg kan snabbt nå motståndarens hjärta och störta en regim. Men för att ta kontroll över ett land, få igång samhället och vinna befolk-
ningens förtroende krävs betydligt större mängder trupp. Här finns en risk att USA i Irak upprepat misstaget från Afghanistan. I så fall har man byggt sitt krigföringskoncept mer på önsketänkande än en insikt i krigföringens natur.

——————————————————
Text: Jan-Ivar Askelin, Illustration: Martin Ek

13 reaktioner till “Markoperationens fyra zoner”

 1. Pingback: herbert
 2. Pingback: Chris
 3. Pingback: Seth
 4. Pingback: ian
 5. Pingback: sam
 6. Pingback: andrew
 7. Pingback: jared
 8. Pingback: Jacob
 9. Pingback: Evan
 10. Pingback: lawrence
 11. Pingback: Shane
 12. Pingback: lester
 13. Pingback: Kevin

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *