Arkiv för kategorin ‘Företag’

En liten organisation med stort kontaktnät

En liten organisation med stort kontaktnät

fredag, 19 december, 2008

Fem minuter med bussen från Slussen ligger en liten icke-statlig organisation som verkar i gränssnittet mellan säkerhet och utveckling. ”Vår nisch är att världen är mer komplex än den ter sig vid första påseendet”, säger Niklas Swanström, chef för Institute for security & development policy, ISDP.
Niklas Swanström har, som han säger, en hyfsat brokig [...]

Från garage till toppen på tio år

Från garage till toppen på tio år

onsdag, 19 december, 2007

Det började som en lös idé hos några värnpliktiga och är numera ett företag med mångmiljonomsättning och kunder över hela Europa. Förändringens vindar inom försvaret har för 4C Strategies inneburit att Klas Lindström och Andreas Malm kan spara både tid och pengar och förbättra kvaliteten i kundernas övningar.
Vi sitter högst upp i ett av höghusen vid [...]

Varvet mitt i världsarvet

Varvet mitt i världsarvet

måndag, 19 november, 2007

Vi är i Karlskrona under en av dagarna mellan Reinfeldt och Borg. Dagar som kan visa sig avgörande för Kockums och Karlskronavarvets framtid. Statsminister Fredrik Reinfeldt har mött varvsarbetarna med beskedet att det inte är statens sak att garantera försvarsjobb. Finansminister Anders Borg hade under sommaren i Almedalen ställt till med uppståndelse när han sa [...]

Då och då poppar det upp en kustkorvett

Då och då poppar det upp en kustkorvett

måndag, 19 november, 2007

Behöver Sverige en svensk försvarsindustri? Det är grundfrågan när flera departement ska syna gamla sanningar om den svenska försvarsindustrin. Det är första gången det tas ett helhetsgrepp på denna fråga, säger Andreas Savelli vid Försvarsdepartementet som leder arbetet. Politikerna har länge efterlyst en spårbarhet. Bristen på denna klädde dåvarande försvarsministern Mikael Odenberg i orden om [...]

”Nödvändigt med nära stöd av industrin”

”Nödvändigt med nära stöd av industrin”

söndag, 18 juni, 2006

Genom att omstrukturera både industrin och försvaret hoppas svenska politiker kunna spara en miljard kronor per år. En omstrukturering skulle kunna innebära att försvaret i framtiden inte själva äga kompIexa system utan i stället hyr dem av industrin, som i sin tur tar ansvar för underhållet. Det menar Åke Jansson, chef för logistiken inom Försvarsmakten.
Löjtnant Olle [...]

Koll på plutonen med låda på magen

Koll på plutonen med låda på magen

tisdag, 21 december, 2004

Träning är nyckeln till framgångsrika försvarsuppdrag. Det anser affärsutvecklarna på Saab Training Systems (STS) i Huskvarna. Den senaste nyheten är möjligheten att övervaka en plutons övning via ett datorsystem i en låda på magen. Datorsystemet kan också användas av polisen och nationella insatsstyrkan för att öva en gisslansituation i exempelvis Riksdagshuset.
Försvaret sågs länge som den stora [...]