Syntetisk omgivning

Syntetiska landskap

Med begreppet syntetisk omgivning avses allmänt en simulerad naturlig omgivning som vanligtvis representerar en sann geografisk plats. En SO innehåller taktiskt avgörande naturliga egenskaper hos land, hav och atmosfär, kulturella egenskaper som byggnader, broar, vägar, osv samt yttre egenskaper hos enheter som t ex ytmaterial.

En SO innehåller också ofta mer än vad som är nödvändigt för enbart visuell 3D-avbildning. Kartinformation som typ och läge hos byggnader, vägar, höjder, vattendrag etc behövs för att de objekt som skapats i datorn, t ex fordon, ska kunna tolka och navigera i omgivningen. Fysikaliska egenskaper relevanta för elektromagnetisk vågutbredning behövs för att möjliggöra hantering av sensor och telekrigsfunktioner. Dessutom behövs fysikaliska egenskaper för hantering av sk dynamiska effekter som spårbildning, vapenverkan, damm och rök.

Text: Jan-Ivar Askelin, Illustration: Martin Ek

17 reaktioner till “Syntetisk omgivning”

 1. Pingback: kenneth
 2. Pingback: Lyle
 3. Pingback: Alex
 4. Pingback: barry
 5. Pingback: jason
 6. Pingback: maurice
 7. Pingback: Eduardo
 8. Pingback: Nathaniel
 9. Pingback: clyde
 10. Pingback: dean
 11. Pingback: marion
 12. Pingback: edward
 13. Pingback: Christopher
 14. Pingback: Kenny
 15. Pingback: edward
 16. Pingback: franklin
 17. Pingback: don

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *