Leda rätt lika lätt som att köra rally

•Ledningsmetoden [Converted]

Text: Jan-Ivar Askelin, Illustration: Martin Ek

Flexibilitet ger ökad förståelse

Förståelse och flexibilitet. Så sammanfattar Lars-Åke Hansson drivkrafterna bakom Försvarsmaktens projekt integrerad dynamisk ledning.

– Allt det här är skapat för att människorna ska kunna förstå. Flexibilitet är att komma bort från det rigida sättet att arbeta.

Av Jan-Ivar Askelin

Försvarsmakten söker efter ett bättre sätt att leda förband. Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) och Försvarshögskolan (FHS) är stöd i projektet. Man vill åt effekterna. Eller som Lars-Åke Hansson säger:

– Förr kunde målet vara att köra fram stridsvagnarna en viss sträcka. I dag kan målet vara att få folket på sin sida, att få vatten till byar, att bygga broar och vägar. Genom att tänka i effekter måste man tänka i flera steg och alltid se till helheten.

Under vårens demonstration testades de nya idéerna i Enköping. I två veckor fick officerare pröva delvis nya roller.

– Det märktes att de blommade upp, säger Lars-Åke Hansson.

Effekter, nätverk, gränsöverskridande – eller joint som man numera säger – är nyckelord. Samt den gamla hederliga uppdragstaktiken. Den som är nära händelserna vet oftast bäst vad som ska göras.

En samlad intelligens

– Initiativen måste komma nerifrån. Det är organisationens samlade intelligens som ska tas tillvara. Den får inte finnas någon von oben-attityd. En överste och en fänrik ska kunna tala på jämbördig nivå. Då slänger man kragspeglarna. Sedan ska det fattas beslut och då plockar översten fram sina stjärnor. Så måste det vara. Det är det som är integrationen. Försvarsmakten trycker mycket hårt på att allas tankekraft ska utnyttjas.

För att det ska fungera måste de längst nere känna att de där uppe litar på dem. Den högsta ledningen ska vara som en coach som gör det möjligt för de andra att verka. Då kommer också initiativen ner ifrån. Dynamiken är att hela tiden se till nya möjligheter. Dessa dyker alltid upp om man letar efter dem.

Lars-Åke Hansson menar att detta sätt att leda, som visserligen är skapat för förband, även skulle kunna användas i andra sammanhang.

– Jag skulle inte bli förvånad om det fungerade även på en högre militär nivå. Helt klart kan det användas för att leda myndigheter och företag.

Inriktare och koordinator

I staben finns olika människotyper. Och i framtiden behöver inte alla vara officerare. Vi har inriktaren som kan vara något av en visionär och filosof. Här skapas målbilder. Koordineraren gillar stress och att ha många bollar i luften. Precis så många som han klarar av. Ungefär som på en nyhetsredaktion. Uppföljaren håller ett öga på den stressade verkställaren, höjer blicken över det akuta och letar efter möjligheter att hjälpa koordineraren.

– Alla de här delarna brukar finnas i en arméstab. De kan vara organiserade på olika sätt. Det nya är den fjärde delen – utvärderaren. Det ska vara en klok gubbe, eller gärna gumma, som kan gå lite vid sidan av och verkligen fråga sig om vi uppnår de önskade effekterna, säger Lars-Åke Hansson.

Utanför ramen skulle han vilja ha en liten vrå för tankefrid. Där vem som helst skulle kunna gå in och se på verksamheten ur ett annat perspektiv. Få tänka i lugn och ro.

13 reaktioner till “Leda rätt lika lätt som att köra rally”

 1. Pingback: herman
 2. Pingback: barry
 3. Pingback: Bryan
 4. Pingback: Francisco
 5. Pingback: Christopher
 6. Pingback: Dustin
 7. Pingback: Brian
 8. Pingback: Terry
 9. Pingback: Lee
 10. Pingback: herbert
 11. Pingback: enrique
 12. Pingback: dean
 13. Pingback: Perry

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *